Preventie/ Leefstijl
Wij begeleiden verschillende beweeggroepen om fit te blijven. Op deze pagina leest u welke groepen dat zijn, wat het inhoudt en wanneer ze zijn.
Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)
De Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) is een tweejarig groepstraject om u aan een gezonde(re) leefstijl te helpen. De behandeling in een groep van gemiddeld 10 personen richt zich op een blijvende gedragsverandering met de bedoeling dat u een gezonder gewicht krijgt en houdt.
In de groepsgesprekken wordt kennis gedeeld over beweging, gezonde voeding en hoe om te gaan met factoren die een gezonde leefstijl beïnvloeden, zoals stress en onvoldoende slaap. Daarnaast wordt er gesproken over de mogelijke oorzaken die tot overgewicht leiden.
Tijdens dit 2-jarig traject werkt iedereen aan zijn of haar eigen doelen met hulp van de leefstijlcoach. De groep ondersteunt elkaar en leert van elkaars ervaringen tijdens de groepsbijeenkomsten. In de eerste maanden heeft u naast de groepsbijeenkomsten een aantal een op een gesprekken met de leefstijlcoach, fysiotherapeut en diëtist.
In deze gesprekken komt aan bod hoe een gezonde leefstijl eruitziet en hoe u daaraan kunt werken en haalbare doelen kunt stellen. Het tweede gedeelte van het traject is vooral gericht op een blijvende gedragsverandering, om te voorkomen dat u in oude gewoontes vervalt.
Voor wie is de GLI?
Personen van 18 jaar of ouder met:
Obesitas (BMI > 30)* of
Overgewicht (BMI > 25)* in combinatie met:
- Een vergrote buikomvang (> 102 cm bij mannen en > 88 cm bij vrouwen)
- Diabetes type 2
- Hart- en vaataandoeningen
- Slaapapneu
- Artrose
* met voldoende motivatie om een 2-jarig programma te volgen

Door wie wordt de GLI gegeven?
De GLI wordt uitgevoerd door lokale zorgprofessionals uit het Medisch Centrum in Dwingeloo: de huisarts/ praktijkondersteuner, de leefstijlcoach, de fysiotherapeut, de diëtist en de beweegcoach van de gemeente en de sport- en beweegaanbieders binnen de gemeente.
Vergoeding GLI
De GLI wordt vergoed vanuit de basisverzekering zonder dat dit ten laste komt van uw eigen risico. De doorverwijzing naar de GLI gaat altijd via de huisarts.
Vragenlijst
Op de website ‘Check oorzaken overgewicht‘ kunt u vragenlijsten invullen. Hiermee kunt u erachter komen welke factoren tot het overgewicht hebben geleid en wat het afvallen moeilijker maakt.

Voor meer informatie:
Laura Nijsingh, Leefstijlcoach
E: laura@fysiotherapiedwingeloo.nl
T: 0521-592190
FysioFit
FysioFit is sporten/trainen met een persoonlijk trainingsprogramma onder begeleiding van een professionele fysiotherapeut. Het trainingsprogramma stemmen wij speciaal op uw doelen en wensen af.
FysioFit is een activiteit waar u op eigen initiatief aan deelneemt. Een verwijzing van een arts is niet nodig. FysioFit is voor iedereen die om wat voor reden dan ook niet naar een regulier fitnesscentrum of sportschool wil en/of kan.
Wanneer FysioFit?
- Doortrainen na afloop van uw fysiotherapeutische behandeling
- Doorgaan met sporten na revalidatie voor long-, hart/vaat- of neurologische aandoening als Parkinson, CVA
- Sporten met een chronische aandoening als diabetes, fibromyalgie, artrose, reuma
- Na een valpreventietraject
- Fysieke klachten of blessures verminderen of voorkomen
- Gewicht verminderen of onder controle houden
Voordat u kunt deelnemen aan FysioFit willen we graag uw specifieke situatie leren kennen. We nemen dus de tijd om uw fysieke belastbaarheid in te schatten. Tijdens het intakegesprek inventariseren we uw doelen en wensen. Daarnaast doen we een aantal lichamelijke testen. Vervolgens stellen we een persoonlijk oefenprogramma voor u op en begeleiden we u daarbij. U maakt in een groepje gebruik van onze cardio- en fitnessapparatuur.

Om de 12 weken kijken we opnieuw met u naar uw trainingsschema en passen we het schema aan. Voor verbetering van conditie en kracht moet u rekenen op minimaal tweemaal per week een uur trainen. Voor onderhoud van conditie en kracht volstaat eenmaal per week
Tijden in overleg.
Kijk hier voor de kosten.
Prehabilitatie: 'Fit de operatie in'


Prehabilitatie is een programma dat een patiënt vóór de operatie volgt om het herstel ná de operatie te bevorderen en de kans op complicaties te verkleinen.
Een prehabilitatieprogramma bestaat onder andere uit het sporten en trainen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Het ziekenhuis en de zorgverleners in de eerste lijn werken hierbij nauw samen.
Patiënten worden begeleid om binnen vier weken fitter te worden.
Het gaat om training van kracht en conditie, voeding, leefstijl, mentale conditie en waar mogelijk het corrigeren van onderliggende aandoeningen zoals een ijzertekort. Het één kan daarbij niet zonder het ander. Iemand die intensief beweegt heeft goede voeding met extra eiwitten nodig. En iemand die lekker in zijn vel zit, zal eerder zin hebben om te gaan sporten dan iemand die somber of angstig is. Bij iedere patiënt valt winst te behalen. Want ook een relatief fitte marathonloper kan juist behoefte hebben aan mentale ondersteuning als hij geconfronteerd wordt met een zware operatie of behandeling.
Bij bepaalde buikoperaties wordt de prehabilitatie vergoed door het ziekenhuis.
Bewegen in de 'Beweegtuin'
Elke dinsdag- en donderdagochtend kan er onder leiding van Fysiotherapie Dwingeloo op een ongedwongen manier bewogen worden in de beweegtuin buiten bij Zorgcentrum de Weijert.
Er wordt gestart met een gezamenlijke warming up, vervolgens worden er oefeningen gedaan voor de lenigheid, kracht en balans. Daarna wordt er een stukje gelopen. Er wordt rekening gehouden met ieders persoonlijke mogelijkheden.
Tot slot wordt er een kop koffie gedronken met elkaar. Deze wordt aangeboden door Zorgcentrum de Weijert.
Wanneer: dinsdag en donderdag van 10.30 – 11.30 uur, buiten bij de beweegtuin bij Zorgcentrum de Weijert
Eigen bijdrage: 2 euro inclusief kop koffie.

Valpreventie
Elke 4 minuten belandt een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. Dit is slechts 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als qua zorgkosten. Een valongeval heeft veel impact op uw zelfredzaamheid, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van uw leven. Valincidenten komen dus vaak voor maar zijn te voorkomen met de juiste begeleiding. Onze valpreventieprogramma’s zijn speciaal ontworpen om uw balans, spierkracht en coördinatie te verbeteren. Door gericht te oefenen in een veilige omgeving verkleint u de kans op vallen en kunt u weer met meer vertrouwen bewegen.
Een cursus valpreventie kan u helpen om op de been te blijven!
Dit kan in een groep of individueel in de praktijk of bij u thuis, net wat passend is.
Neem contact met ons op voor informatie of een intakegesprek.
Op de website ‘Hoe sterk sta ik’ leest u tips om vallen te voorkomen en kunt u uw risico op een val testen.
Heel 'Dwingeloopt'
Wandelen is heel gezond.
Er zijn veel redenen om te starten met wandelen.
- Het versterkt de botten en de spieren
- Het verbetert de conditie van hart en bloedvaten
- Het verlaagt de bloeddruk en cholesterol gehalte
- Het vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen
- Het verlaagt het risico op diabetes (dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met 58%
- Het vermindert de kans op alzheimer
- Het verbetert het geheugen
- Het vermindert stress en depressieve gevoelensHet
- Het verbetert de nachtrust
- Het helpt om af te vallen
- Het verbetert de darmfunctie
Samen met de beweegcoaches van de Gemeente Westerveld, wandelcoach Norbert Baas, de werkgroep Dwingeloo in Actie , Welzijn Mensenwerk en de praktijkverpleegkundige van het Medisch Centrum Dwingeloo zijn we gestart met ‘Dwingeloopt’.
Wanneer: elke woensdagochtend kan er in verschillende groepen gewandeld worden
Start: 10.00 uur vanaf Over Entinghe
Afstanden: 3 en 5 km
Na afloop wordt er gezamenlijk koffie gedronken.
Voor meer info: bel of mail naar de praktijk.
Yin yoga

Yin yoga is een zachte langzame meditatieve vorm van yoga.
Door houdingen 3-5 minuten vast te houden rek je het bindweefsel en creëer je ruimte in bindweefsel en gewrichten. Bindweefsel speelt een belangrijke rol bij spanningen.
Yin yoga zorgt voor loslaten en ontspannen. Je lichaam en geest kunnen hierdoor weer opladen.
Wanneer: dinsdagavond van 18.45-19.45 uur onder leiding van Esmeralda van Liefland
Kosten: € 35,- per maand
Yin yang yoga
Yin Yang Yoga is een actieve yogales waarin ook aandacht is voor ontspanning.
Yin yang yoga is een fusie van yin yoga en yang yoga. Het combineert dus het zachte, aandachtige en rustige van yin yoga met het vurige en krachtige van yang yoga. U begint zo’n yin yang yogasessie op yin wijze: rustige, tragere oefeningen met veel aandacht voor de ademhaling. Zo bouwt u langzaam op naar het yang gedeelte van de les. Daar vereisen de oefeningen meer inspanning en kracht, maar dankzij de voorbereidende yin opwarming zouden de houdingen minder belastend zijn. De les wordt vaak afgesloten met enkele yin oefeningen en een korte yin meditatie. Zoals u ziet spreken de yin en yang elementen elkaar helemaal niet tegen: ze ondersteunen en vullen elkaar aan!

Wanneer: vrijdagmorgen van 10.00-11.00 uur onder leiding van Esmeralda van Liefland
Kosten: € 35,- per maand
Hardloopanalyse

Hardloopanalyse door Laura Nijsingh
Bij Fysiotherapie Dwingeloo kunt u een hardloopanalyse laten maken met als doel om blessurevrij of efficiënter te kunnen hardlopen.
Fysiotherapeute en hardloopster Laura Nijsingh kan door middel van video-opnames uw looppatroon analyseren en indien nodig tips en advies geven om technisch beter te leren lopen en daardoor blessures te verminderen of te voorkomen.
Bij blessures is het mogelijk om de loopanalyse te koppelen aan een fysiotherapeutisch onderzoek en indien nodig behandeling.